Nuoret Pohdintaa Pohjois-Espoo Tulevaisuus

Vuoropuhelun ja yhteistyön merkitys osana Espoon kehitystä, case Kortesmäki

Omalla alueellani on menossa paikallisesti isoja kehityshankkeita. Tulee uusia teitä sekä kokoomateiksi joka päiväiseen käyttöön, että ihan uusia, joihin tulee pientaloja. Kulkureitit muuttuvat ja alue kasvaa. Haasteena on se, että välivaiheessa kehitys ei kulje yhtä aikaa ELYn kanssa tai tiettyjen kohtien merkitys ei ole niin iso, että olisi saatu sellainen vuoropuhelu, jossa puolin ja toisin huomioitaisiin asukkaiden ylipäätään kulkeminen saati turvallisuus. Kumpikin kuittaa vähän olankohautuksella, ihan kuin leikittäisiin eri leikkiä. Sekä kaupungilla, että valtakunnallisella ELYllä on velvollisuus palvella kansalaisia. Se on olemassa olon yksi peruskulmakiviä – tuottaa palveluita tai toimintoja, jotka tukevat, ylläpitävät ja rakentavat yhteistä infraamme. Koska kummallakin instanssilla on omat tavoitteensa – yleensä vielä hyvin samankaltainen tavoite – on todella erikoista, että yhteinen ratkaisu- ja linjakas tavoitekeskeisyys ei toteudu. Jokin on aiheuttanut sen, että yhteistyö ei ole sujuvaa ja siitä kärsivät ihan tavalliset ihmiset.

Olemme omalla alueellamme vuosia tuoneet esiin Vihdintien vaarallisuutta. ELY on mm poistanut suojatien liian vaarallisena, mutta ei ole tarjonnut mitään tilalle tai tueksi. Täältä pääset lukemaan muutamia juttuja asiaan liittyen.

21.7.2024 kuvattu autenttinen ylitystilanne. Asianosaisilta saatu lupa jakamiseen, koska kaikki me haluamme asiaan vaikutettavan.

Nyt on tehty alikulku tukemaan asukkaiden kulkemista tien toiselle puolelle. Se tarkoittaa käytännössä monen kohdalta yli kilometrin kulkemista väärään suuntaan suhteessa palveluihin tai kouluun. Nyt on tulossa kehityksen seuraava vaihe, jossa Kortesmäkeen tulee uusi kokoomatie ja ajo uuden liikenneympyrän kautta tälle puolen tietä. Nykyinen ajo suoraan kaduillemme suljetaan. Suunnitelmassa on sellainen haaste, että liikenneympyrä on autoille eikä mitään mahdollisuutta kevyen liikenteen päästä yli. Tarkoitus olisi, että mm koululaiset ja vanhukset kiertävät väärän suunnan kautta pidemmän reitin alikulun kautta ja ELY tekee toimintoja Vihdintielle ”sitten joskus”. Eli käytännössä Espoon kaupunki pystyy sulkemaan reitit ilman, että on korvaavaa turvallista vaihtoehtoa ja ELY ei ole mukana tässä kehitysaikataulussa.

Alueen kehityksen materiaalit

Jos katsot tätä kuvaa, huomaat, että alareunassa Vihdintien suuntaisesti menee aaltoviiva, joka kuvastaa suljettavia sisäänajoja katuihin. Näissä ylityksissä ei siis ole suojatietä. vasemmalla on liikenneympyrä, jonka kautta tulee nykyisiin taloihin sekä yläreunassa näkyvään uuteen, pitkään pientaloille kaavoitetulle alueelle.

Alempi karttakuva on napattu kartat.espoo.fi -palvelusta. Punainen väri kuvaa, missä ovat koulu ja palvelut. X = liikenneympyrän kohta ja oikealla punainen viiva kevyen liikenteen alikulku. Sininen väri kuvaa reittiä, josta nyt ja tulevaisuudessa pitäisi kulkea palveluiden äärelle. Se on sinisen viivan aloituskohdasta alikulkuun 550 m eli 1100 m, 1,1 km pidennys matkaan, joka muutoin olisi n 300 – 400 m.

Tämä nyt luonnollisesti meille alueen asukkaille iso asia, mutta hyvä osoitus siitä, millaista – runsaista yhteydenotoista ja kommenteistamme huolimatta – yhteistyö ja kehitys on ja millaisia heijastusvaikutuksia niillä on meidän arkeemme. Olemme olleet useamman vuoden ajan usein ELYyn yhteyksissä ja pyytäneet huomioimaan Vihdintien turvallisuuden. Alkuun saimme vastauksia, mutta kun kutsuin meille arkiaamuna seuraamaan tilannetta, yhteydenotot lakkasivat. Ilman naapuruston tiivistä yhteistyötä koululaisten tien yli saattelemisen kanssa, olisi ollut mahdotonta elää pienten koululaisten kanssa arkea. Olisimme saaneet koulukuljetuksen vaarallisen tien vuoksi, mutta aikataulut suhteessa kävelymatkaan eivät olleet missään järkevässä muodossa. Näillä teillä asuu nyt kymmeniä lapsia ja kymmeniä vanhuksia ihan normaalin aikuisväestön lisäksi (kokonaisuudessaan arviolta Kortesmäessä n 300 henkilöä) ja lisää tulee jatkuvan rakentamisen sekä uusien kaavoitettujen teiden (mm Pitkoskorventie) myötä.

Mitä pitää tapahtua, että tähän herätään? Mediaan päässeet kolarit tai läheltä piti -tilanteet eivät selvästi vielä riitä eikä jo tehdyt toimet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *